Bärighet, samling och kvalitet i hästens rörelser – Temakurs med Bent Branderup

2018-01-31
/
by admin
/
Comments Closed
/
in

Bärighet, samling och kvalitet i hästens rörelser – Temakurs med Bent Branderup

2018-01-31
/ /
in
/
Comments Closed

Evenemangsdetaljer


Tid: 12-13 maj 2018
Plats: Ridakademi Norr
Instruktör: Bent Branderup

Hur förbättrar man hästens rörelser?

Vad är egentligen bärighet och vad är samling? Är bärighet ett förutsättning för att kunna samla hästen eller är samling en väg till att förbättra hästens bärighet? Kan vi använda bärigheten eller samlingen för att förbättra hästens gångarter? Nu får vi höra Bent Branderups syn på detta stora och spännande ämne.

Inom dressyren har vi en mängd byggstenar som tillsammans bygger upp och påverkar hästens rörelser. Genom att lära oss påverka dessa kan vi förbättra kvaliteten i hästens rörelser. Bent kommer under kursen att förklara innebörden av begrepp som takt, tempo, schwung, kadens och impulsion och hur ekipage på olika nivåer kan arbeta med detta.

Hur separerar man takt, tempo, schwung, kadens och impulsion? Kommer de i en viss ordning i hästens utbildning och hur hänger de i så fall ihop? Varför är de viktiga? När är hästen redo för att påbörja arbetet med dessa faktorer?Hur kan man träna på att påverka dem och hur förbättrar man dem? Hur kan de här faktorerna användas för att förbättra kvaliteten i hästens gångarter och hur kan de användas för att påverka samlingen i olika riktning? Är arbetet detsamma i samtliga gångarter eller bör man arbeta på olika sätt?

Det är lätt att imponeras av hästar med uttrycksfulla rörelser med vila i steget och mer höjd i steget. Är detta någonting medfött som vissa hästar har eller går det att träna fram? Skiljer det sig åt mellan olika gångarter? Vilka av de ovanstående byggstenarna är viktigast för att påverka rörelserna i den riktningen? Är det ett tecken på kvalitet i rörelserna?

Samling kan vara så mycket mer än bara samling! Hur skiljer sig t.ex. samlad skritt och skolskritt, samlad trav, halva steg och skoltrav respektive samlad galopp och skolgalopp? När ska man använda vilken typ av samling och i vilket syfte? Skiljer sig hästens bärighet, takt, tempo, schwung, kadens och impulsion i dessa olika samlingsformer? Kan man lära hästen piaff och passage genom att lära sig kontrollera dessa byggstenar eller krävs det någonting mer?

Under kursen har Bent totalt tre timmar teori, så vi hinner fördjupa oss väldigt mycket i detta spännande ämne!

Hur åstadkommer vi detta i praktiken?

När vi väl har förstått teorin är den stora frågan för många av oss hur den kan omsättas praktiskt arbete! Hur kan man jobba med bärighet, samling, takt, tempo, schwung, kadens och impulsion på olika nivåer? Vad kan en nybörjare göra och hur kan mer erfarna ryttare jobba med detta! Under kursen hinner vi få många praktiska erfarenheter av det här arbetet. Det är totalt 8 ekipage som har tre lektioner var. Vi har alltså totalt 24 lektioner på oss för att praktisera det vi lärt oss på teorin!

Var och en av ryttarna ska presentera sig och säga vad man har för förväntningar på kursen, dvs vad skulle man vilja lära sig, samt vilka mål man har med ridningen på lite längre sikt. Därefter får ekipaget visa sitt arbete i skritt, trav och galopp. Man väljer själv vad man visar, men gärna både något man är bra på och något man har problem med. Bent gör en analys av var ekipaget står idag och vad de behöver utveckla. Därefter lägger Bent upp en plan för de följande lektionerna, med vad man bör fokusera på under kursen och lämpliga övningar för detta. Sista lektionen får ekipaget visa vad de har tagit till sig under kursen och får feedback från Bent kring detta, samt en tydlig hemläxa med vad man ska jobba vidare med på kort och på lång sikt.

Med varje ekipage kommer Bent också att gå igenom ett antal övningar som han anser är särskilt värdefulla för just det ekipaget. Syftet med övningarna kan vara att komma till rätta med några av de problem som ekipaget har eller att vidareutvecklas från den utbildningsnivå som just det här ekipaget befinner sig på. De flesta av övningarna är bra att träna på i både skritt, trav och galopp. Bent kan även rekommendera några svårare övningar, som man efter hand kan börja nosa på, men det är de här övningarna som ekipaget bör ha huvudfokus på.

Program

Lördag

09.00-10.00     Teori
10.00-14.00      Lektioner (8 ekipage)
13.00-14.30      Lunch
14.30-15.30      Teori
15.30-19.30      Lektioner (8 ekipage)
20.00                Middag

Söndag

09.00-10.00     Teori
10.00-14.00      Lektioner (8 ekipage)
13.00-14.30      Lunch
14.30-15.00      Avslutande ord
15.00                  Slut

Priser

Anmälan till kursen

Vi söker ekipage på olika nivåer och gärna med olika bakgrund och erfarenheter. Du som känner att du vill få en strukturerad plan för hur du kan använda dressyren för att vidareutveckla din häst bör anmäla sig till den här kursen.

Alla som vill bredda och fördjupa sin teoretiska och praktiska kunskap om hästens rörelser, bärighet och samling bör passa på att komma som åhörare på den här kursen!

Vi börjar ta emot anmälningar till kursen tisdagen den 20:e februari kl. 08:00. Det finns risk att ridplatserna går åt snabbt, så det gäller att hålla sig framme om man vill delta med häst!

Utskriftsvänligt informationsblad

Vem är Bent Branderup?

Bent Branderup har vigt sitt liv till att återuppbygga den akademiska ridkonsten i Europa. Bent Branderup har utbildats av bl.a. Don Alvaro Domecq och Don Javier Garcia Romero på Escuela Andaluza del Arte Equestre i Spanien, Nuno Oliveira i Portugal och Egon von Neindorff i Tyskland, men nu får han det mesta av sin inspiration av arbetet med sina hästar och mötet med medlemmarna i riddarskapet för akademisk ridkonst. Bent bedrev tidigare sin verksamhet i Tyskland, men bor sedan flera år tillbaka i sitt hemland Danmark.

Bent_levad

Bent Branderups motto ”Två sinnen som vill göra det två kroppar kan” innebär att han inte bara tränar hästarna fysiskt utan också mentalt. En genomtänkt användning av gymnastiserande övningar ska bygga upp hästen och hålla den frisk. Den Akademiska Ridkonsten utgår från medvetenheten om hästen som en värdig varelse, en livspartner. Grunderna utgörs av att samla kunskap om användandet av olika hjälper för att bygga upp en kommunikation mellan häst och människa. Målet är att komma hästen så nära både fysiskt och psykiskt så att en åskådare får intrycket av ett dansande par. Det är ryttarens ansvar att skapa tillräckligt förtroende hos hästen för att den ska acceptera hans vägledning.

 

Bokningsspecifikationer

Det går inte längre att göra bokningar på det här evenemanget

Comments are closed.

  • Artikelarkiv

  • Webshop