Temakurs om samling med Christofer Dahlgren

2018-01-31
/
by admin
/
Comments Closed
/
in

Temakurs om samling med Christofer Dahlgren

2018-01-31
/ /
in
/
Comments Closed

Evenemangsdetaljer


Tid: 7-8 april 2018
Plats: Ridakademi Norr
Instruktör: Christofer Dahlgren

Temakurs om samling

De flesta pratar om samling som någonting eftersträvansvärt i utbildningen av en häst. Men vad innebär egentligen samling och varför ska man samla hästen? Under kursen kommer Christofer att bringa klarhet i när, hur och varför man med hästar på olika nivåer kan arbeta med samling.

Minst lika viktigt som själva arbetet med samling är förberedelserna för samling. Hur vet man att hästen är redo för samling? Vad bör den kunna innan man börjar jobba med samling? Och vilka komponenter kan man jobba med för att förbereda hästen för samling (t.ex. takt, tempo, energi, halvhalter etc.).

Nästa stora fråga i detta spännande ämne är förstås hur man gör när man samlar hästen! Vilka hjälper ska man använda och hur får man hästen att förstå hur den ska reagera på hjälperna? Och om man får en reaktion, hur ska man då veta att det verkligen är samling? När man inte har så stor erfarenhet av samling kan många förändringar i hästens takt, tempo, steglängd, energi och form kännas som samling.

Finns det några risker med att samla sin häst? Vilka slags problem kan man stöta på om man börjar samla hästen innan den är redo för det? Vad händer om man gör fel, t.ex. att man tror att hästen samlar sig men att den i själva verket gör någon annan förändring i sina rörelser? Det finns hästar som blir spända av att samla sig och hästar som tappar framåtbjudningen av samling. Vad ska man tänka på för att undvika sådana problem? Måste man jobba med samling på olika sätt med olika typer av hästar? Hur ska man t.ex. agera med en lättstressad häst respektive en trög häst?

När häst och ryttare har börjat förstå samling. Hur kan man då gå vidare och laborera med olika komponenter såsom takt, tempo, schwung, form, påskjut och vinkling av bakbenen?

Detta och mycket mer kommer du att få svar på under kursen.

Program

Lördag

09.00-12.00 Ridning 6 lektioner
12.00-13.00  Lunch
13.00-14.00  Teori
14.30-17.30   Ridning 6 lektioner
18:30              Middag

Söndag

09.00-12.00 Ridning 6 lektioner
12.00-13.00 Lunch
13.00-13.30 Avslutande ord

Priser

Utskriftsvänligt informationsblad

Första anmälningsdag

Det går att börja anmäla sig till kursen tisdagen den 6 februari kl. 08:00!
Förra gången Christofer var här tog det 6 timmar innan alla ridplatser var fyllda…

Vem är Christofer Dahlgren?

Christofer är idag en av Europas allra främsta ryttare inom Akademisk ridkonst och den enda i Sverige som har genomfört Mästarprovet. Trots att han på det här sättet ha visat att han behärskar avancerat arbete med sina hästar så lägger han både i träningen av sina egna hästar och vid sin undervisning stort fokus på grunderna. Framför allt prioriterar han att hästen hela tiden är avslappnad.

Det som framför allt har gjort Christofer så populär är nog hans härliga och energifyllda personlighet och hans förmåga att inte krångla till det. Ridning är inte rocket science, utan det handlar mycket om att rida hästen avslappnat i alla gångarter och släppa lite på kontrollen så att hästen kan börja arbeta. Christofer utgår från hästens personlighet och mentalitet och når utifrån detta avslappningen och den fysiska bärigheten! Hans mål med ridningen är att ha kul och det hoppas vi ska sprida sig till deltagarna i den här kursen!

Det som har gjort Christofer så känd är också att han har vidareutvecklat den avancerade longeringen inom den Akademiska Ridkonsten. Han har varit delaktig i uppbyggnaden av ett system där hästen ramas in av ett system av hjälper även i longeringsarbetet, vilket är en förutsättningar för att kunna gå vidare med arbetet med samling.

I filmklippet nedan finns hela den föreläsning som Christofer höll vid evenemanget Arena i juli 2015.

Bokningsspecifikationer

Det går inte längre att göra bokningar på det här evenemanget

Comments are closed.

  • Artikelarkiv

  • Webshop