Veckoelev hos Marius Schneider 4-8 juli 2016 – Del 5

2016-08-03
/
by admin
/
Comments Closed
/

Veckoelev hos Marius Schneider 4-8 juli 2016 – Del 5

2016-08-03
/ / /
Comments Closed

Fler lektioner hos Marius – Inriktning på bättre böjning, sluta och förvänd sluta

Nu bytte jag ut tränsbettet mot stångbett och kapson. Jag har på slutet inte ridit Valioso så mycket med kombinationen stångbett och kapson, för jag tycker att han har svarat bättre på enbart stångbettet, men jag hade en känsla av att Marius skulle kunna guida mig ett bättre sätt att utnyttja kombinationen. Och det hade jag rätt i. Jag fick rida med 3+1-fattning och verkligen nyttja den tygelfattningen. Med stångtyglarna i ytterhanden fick jag föra hästens bogar mellan tyglarna och med inner kapsontygel i den andra handen fick jag ta handen lite åt sidan för att visa hästen vägen in i böjningen. Detta skapar möjlighet att med stångtyglarna flytta hästens framdel lite utåt och samtidigt med kapsontygeln visa vägen inåt. Det fungerade riktigt bra. Ibland var jag tvungen att förstärka böjningen från kapsonen med spöt längst bak på halsen på innersidan, men oftast räckte kapsonen, eventuellt i kombination med lite inner- eller ytter skänkel.

IMG_2203

Genom att hålla inner kapsontygel i innerhanden och de övriga tyglarna i ytterhanden kan jag med ytterhanden hålla hästens hals rak samtidigt som jag genom att föra innerhanden åt sidan ber om ställning. Med den metoden kan 3+1-fattningen av tyglarna motverka att hästen reagerar på innertygeln med att böja halsen mer.

Den här lektionen fick jag börja med att känna att jag kunde få Valioso mellan hjälperna med den ”nya” bettslingen. Det fick jag göra med den första övningen (flytta framdelen in i en öppna och sedan föra hästen tillbaka till rakriktad och låta honom räta ut sig lite och söka fram till handen) först i skritt och sedan även i trav. Den övningen passar väldigt bra för att värma upp hästen. Jag fick även arbeta lite med serpentiner i trav och då fokusera på att mellan varje båge låta honom bli rak och söka fram till handen några steg och sedan böja om honom till det andra hållet. Han var riktigt fin där och den nya ytterbogen svingade direkt fram fint när jag bytte böjning.

Därefter skulle vi jobba med att öka böjningen lite. Jag fick då jobba i trav på volt. Först skulle vi trava på en stor volt (så att vi utnyttjade hela ridhusets bredd). När Valioso var i fin balans skulle jag börja med att vända in framdelen lite (precis som när vi jobbade med vändningar) och därefter lägga till ytterskänkeln för att be om en antydan mot sluta. I den positionen skulle jag sedan fortsätta minska volten med lite begynnande samling. Med stångtyglarna mot halsen kunde jag flytta hans bogar lite inåt eller utåt och med kapsontygeln lite åt sidan kunde jag be om lite mer böjning. Vid behov fick jag förstärka böjningen med spöt långt bak på innersidan av halsen. Ibland behövde jag flytta framdelen lite utåt med inner stångtygel mot halsen och samtidigt be om lite mer böjning med inner kapsontygel. Efter några varv på den lilla volten skulle jag åter öka volten och låta honom sträcka sig mer framåt, men utan att han blev djup. I vänster varv var det viktigt att jag alltid började med att ta in framdelen en aning och sedan aktiverade hans yttre bakben med min ytterskänkel, men i höger varv blev reaktionen bättre om jag gjorde tvärtom, dvs om jag först aktiverade ytter bak och sedan började ta framdelen inåt.

IMG_2463

I trav på en liten volt flyttar jag framdelen lite utåt med inner stångtygel mot halsen samtidigt som jag ber om mer böjning med inner kapsontygel.

Nästa övning var renvers (förvänd sluta) på volt i skritt. Utgångsläget var att rida på en stor volt med svag böjning inåt. Därefter bytte jag böjning och gick in i en renvers. Jag skulle ha väldigt svag böjning i renvers och titta lite mot Marius som stod mitt i volten, för att rikta hästens ytterbog mot mitten av volten. Nästa steg var att i renvers minska och öka volten. När jag minskade volten i renvers skulle jag rikta hästen ytterbog mot voltens mitt (dvs mot Marius) och samtidigt titta ditåt. Samtidigt skulle jag samla hästen lite och bibehålla lösgjordheten på inner kapsontygel, men inte böja hästen för mycket. Det kändes helt fel att i renvers minska volten och rikta hästens ytterbog mot mitten av cirkeln. Det borde teoretiskt leda till att hästen hamnade på ytterbogen. Jag brukar försöka göra motsatsen, dvs att i renvers flytta hästens framdel mot hästens insida för att förstärka rotationen (vilket jag vanligtvis inte lyckas så bra med). Det konstiga var att det här arbetet ledde till att hästen blev rakare i halsen i renvers och tog ytterbogen mer uppåt och framåt. Han blev inte totalt stabil, men allt blev betydligt bättre. Framför allt i vänster varv (där Valioso vill förböja halsen och falla ut med ytterbogen) var det en väldigt bra övning. När jag sedan skulle öka volten i renvers så skulle jag ta några steg som i en diagonalsluta och sedan fortsätta i renvers med lite längre hals.

IMG_2326

Renvers (förvänd sluta) till höger i trav på volt.

Nästa lektion byggde vi vidare på samma tema. Istället för att använda öppna för uppvärmningen så använde vi nu sluta. Ur hörnet innan långsidan skulle jag gå in i en sluta och sedan rakrikta Valioso och låta honom länga sig framåt. I vänster varv var det viktigt att jag började med slutan redan i början av hörnet och att jag använde hörnet som när man minskar volten. Då lyfte han ytterbogen mer och gick in i en mer bärig och balanserad sluta på långsidan. Att rakrikta honom och få sökningen framåt var lättare ur slutan än ur öppnan.

När Valioso var uppvärmd gick vi in i arbetet med renvers på volt. Nu skulle vi gå in i en renvers på en stor volt, sedan minska volten och därefter öka den igen, hela tiden i renvers. När vi minskar volten ska jag inte fokusera på att samla honom, utan bara låta samlingen komma som en följd av rörelsen och vändningen. Jag var tvungen att hålla koll på mitten av volten (som nu markerades av en röd kon) för att kunna placera honom med ytterbogen i rätt riktning. Ganska ofta var jag tvungen att vinkla ned spöt på innersidan vid halsen-bogen för att skapa mer avslappning i innersidan, annars fanns det risk (framför allt i höger varv) att han förböjde halsen. När jag gjorde volten större i renvers var det viktigt att inte göra för mycket. När jag slutar inverka kommer han själv att göra volten större. Jag måste bara komma ihåg att länga tyglarna så att han får länga sig framåt (inte nedåt) när volten blir större. Det här fungerade nu mycket bättre i skritt än vad det gjorde på förmiddagen, så då fick jag prova att göra detsamma i trav. Det var egentligen inte svårare i trav, men jag var tvungen att driva lite mer när jag minskade volten och han klarade inte lika liten volt som i skritt.

IMG_2309

Minska volten i renvers (förvänd sluta) till vänster i skritt. Marius betonade betydelsen av att ha fokus på voltens mittpunkt i renvers, så att man hela tiden vinklar bogarna rätt.

Ridpasset avslutades med att jag visade hur galoppen ser ut. Marius tyckte att den var ganska fin, även om halsen måste bli ett par centimeter längre, men han tyckte att den utgjorde ett bra utgångsläge att jobba vidare från. Så i morgon ska vi jobba vidare lite med galoppen.

Torsdagens första lektion började vi med att repetera gårdagens arbete. Skolorna på spåret var betydligt stabilare nu, både i skritt och trav, och det var ganska enkelt att föra tillbaka honom till rakriktning och då sökte han fram till handen. Slutan på långsidan fick jag förbereda på olika sätt i höger respektive vänster varv. I höger varv blev slutan bäst när jag började med att placera framdelen och först när vi kom ut ur hörnet placerade ytter bak. I vänster varv blev slutan däremot bättre när jag inledde den när vi gick in i hörnet och sedan vände in framdelen för att följa långsidan (jag red alltså hörnet precis som när man vänder in i en volt).

Renvers på volt kändes väldigt enkelt i höger varv. Jag kunde då konstatera att när det känns för enkelt så beror det på att hästen har hittat ett enklare sätt att utföra övningen på. Valioso tog in bakdelen aningen för mycket och tappade då inner bak. Det var inte så mycket så att han föll på ytterbogen, men tillräckligt mycket för att han skulle kunna ta sig runt på en liten volt utan att behöva samla sig. Lösningen på detta var att ha honom lite rakare i renvers.

I vänster varv hade ett nytt problem kommit i renvers. Nu när Valioso inte längre faller på ytterbogen i vänster varv så går han istället emot innertygeln, vilket medför att han inte svarar på ytterskänkeln. I skritt kunde jag lösa det med att med inner stångtygel lösgöra honom så att han började släppa på innertygeln. Då kom ryggen upp mer och när jag minskade volten i renvers samlade han sig. I trav var det däremot betydligt svårare. Där la han hela tiden ett tryck på inner kapsontygel och ignorerade ytterskänkeln. Det kändes som att jag fick baxa runt honom på volten. Min lösning på detta skulle ha varit att lösgöra mer på innertygeln (vilket först skulle ha resulterat i att han hade dragit ihop halsen och blockerat sig, men när han sedan släpper skulle han ha blivit fin). Marius lösning är dock att undvika all blockering och istället försöka arbeta hästen på ett sådant sätt att det blir enkelt för honom att bli lösgjord på innertygeln.

Det jag då skulle göra är att alltid rida Valioso rakställd på volten med sökning fram till handen före jag placerar honom i en renvers. Jag ska också se till att gå på en tillräckligt stor volt så att det inte blir för svårt för honom att genomföra övningen. Från det rakställda läget för jag in honom i en renvers, men nöjer mig med väldigt lite böjning. För att undvika att vi börjar pressa mot varandra satte Marius ut fyra koner på volten som utgjorde hörn. Vid varje kon skulle jag förstärka hjälperna och vända honom i renvers till nästa kon, mellan konerna lät jag honom bli lite rakare och sedan kom en ny vändning i renvers vid nästa kon. Först när detta känns bra skulle jag minska volten i renvers och om han då börjar blockera sig skulle jag direkt gå ut på den större volten med renversvändningar igen.

Comments are closed.

  • Artikelarkiv

  • Webshop