Katrin Wallberg

IMG_7058

Katrin Wallberg har ridit i större delen av sitt liv och haft ett stort antal hästar av varierande raser, såsom Islandshästar, Kallblodstravare, American Curly, Knabstrupper, Andalusier, P.R.E och Appaloosa. Dessutom har hon ridit in eller tränat andra raser, såsom Araber, Baskir, Morgan, Halvblodshästar, Nordsvenska Brukshästar, Varmblodstravare mm. Tack vare förmånen att få träna så många olika hästar har Katrin byggt upp bred erfarenhet och kunskap som är till stor nytta även för hennes elever.

Förutom hästarna har Bent Branderup ända sedan år 2000 varit en viktig lärare och mentor för Katrin. Under de senaste åren har hon satsat extra mycket på sin egen utveckling både som ryttare, tränare och instruktör. En viktig del i detta har varit uppbyggnaden av Ridakademi Norr, dit det varje år kommer ett flertal internationellt kända instruktörer. För att ytterligare utveckla sin ridning besöker Katrin också med sina hästar andra instruktörer både i Sverige och utomlands.

Katrin var den första i världen – och hittills enda – som genomfört ett riddarprov med en Islandshäst. Det gjorde hon år 2003 med hingsten Korall. Med American Curlyn Excellent genomförde hon piaffprovet år 2007. Därefter har hon även gjort longerprovet med P.R.E-hingsten Pizarro och markarbetesprovet och väpnarprovet med Valioso, även han P.R.E. För Katrin är det viktigt att ständigt vara ajour och följa med i utvecklingen av ridkonsten, även när det gäller grundarbetet.

Katrin är unik i sitt slag då hon besitter inte bara praktisk utan även omfattande teoretisk kunskap om hästars biomekanik och träning. Tack vare sin teoretiska kunskap och förmåga att analysera hästars rörelsemönster kan Katrin ofta finna orsakerna till elevernas problem istället för att inrikta sig på att åtgärda symptom. Detta är viktiga egenskaper som författare och föreläsare. Katrins bok ”Skola din häst – till ökad samling och hållbarhet” har fått stor spridning i Norden. På hennes agenda just nu ligger utvecklingen av ett strukturerat utbildningssystem, instruktionsfilmer och nya böcker.

  • Artikelarkiv

  • Webshop