Videolektioner

Nu kan du ta lektioner för Katrin Wallberg även om du inte har möjlighet att åka till Ridakademi Norr! Detta sker genom distansundervisning via video. Du behöver då inte ens boka tid för din lektion i förväg!

Hur lärorika är videolektionerna?

Man kan lätt tro att en videolektion inte ger lika mycket kunskap och utveckling som en ”vanlig” interaktiv lektion. Det är sant att två saker saknas i en videolektion. Dels så kan man inte känna hur det känns i det ögonblick som instruktören säger att en viss sak händer och dels så kan inte instruktören sätta sig på hästen för att lära den någon detalj som den tycker är svår. Men detta kompenseras av alla andra fördelar som videolektioner har.

Katrin kommer att muntligt kommentera hela din träning av din häst. När du tittar på filmen med hennes kommentarer får du träning i att själv se vad det är som din häst gör samtidigt som Katrin kommenterar vad som händer. Du kan också se om ett avsnitt flera gånger för att lära dig mer av det. Filmen med Katrins kommentarer är antagligen betydligt längre än originalfilmen, eftersom Katrin ofta trycker paus i filmen för att kunna ge mer utförliga kommentarer eller lägger in en repris av någon detalj som hon vill göra eleven särskilt uppmärksam på.

Även om många filmer är av bristande kvalitet så klarar Katrin av att se väldigt mycket på filmen. Eleven får därför väldigt mycket feedback på både vad som är bra och vad som kan förbättras. Eftersom Katrin är lösningsorienterad försöker hon utifrån det hon ser på filmen att upptäcka vilka saker som är viktigast att jobba vidare med för att kunna komma vidare i träningen. Det kan till exempel handla om att lära hästen en bättre reaktion på en viss hjälp, att förbättra någonting i hästens formgivning eller böjning, att ändra någonting i ryttarens sits eller att lägga till några nya övningar. Katrin beskriver då varför hon tycker att ni ska jobba med just detta och vad ni ska tänka lite extra på i det arbetet. Som en extra summering av lektionen så får ni även de viktigaste kommentarerna skriftligt i en pdf-fil.

Att tänka på för att få bättre kvalitet på filmen

Har du någon som hjälper dig att filma så är det bra om denne följer med hästen med kameran och zoomar in och ut så du och din häst blir det centrala i filmen. Det är också en fördel (men inget krav) om ni använder stativ, eftersom filmen då blir mindre skakig. Om du inte har möjlighet att få hjälp med filmningen så går det dock att ställa upp kameran och slå på inspelningen och sedan försöka hålla sig inom det område som täcks av filmen när hästen tränas. Filmen blir självklart av sämre kvalitet, men det är bättre än ingenting.

Kommer någon annan att kunna se filmen?

Det enklaste sättet att skicka filmerna mellan varandra är via Youtube. Det innebär dock inte att alla kan titta på filmerna. Katrin lägger ut alla videolektioner som ”olistade”, vilket innebär att det bara är de som har en direktlänk till filmen som kan se den.

Pris

Varje videolektion kostar 400 kr.

Du kan betala dina videolektioner på följande sätt:

 • Bankgiro: 5054-5383
 • Swish: 070-282 29 56

Vid betalning från utlandet gäller:

 • IBAN: SE7680000842029447323933
 • BIC: SWEDSESS

Gör så här

 1. Betala 400 kr för en lektion.
 2. Filma din träning. Det kan vara ridning, markarbete, longering eller något annat arbete som du vill få feedback på. En film på 15-20 minuter brukar vara ganska lagom.
 3. För över filmen till din dator.
 4. Lägg in filmen på din egen youtubekanal och maila en länk till Katrin på katrin.wallberg@ridkonst.nu. Om du inte vill att andra ska kunna se din film så lägger du ut den som ”Olistad” istället för ”Offentlig”.
 5. Vänta på Katrins feedback. Eftersom videolektionerna inte är förbokade kan det ibland ta några dagar. Du får ett mail med en länk till en film där Katrin muntligt kommenterar din träning och du får en pdf-fil med sammanfattande kommentarer.

Utskriftsvänlig information

 • Artikelarkiv

 • Webshop