Temakurser och helgclinics på andra orter

Katrin Wallberg håller temakurser och helgclinics i akademisk ridkonst över hela Europa. Vid kurserna tas ryttare och hästar emot på alla utbildningsnivåer, från rena nybörjare till de som redan har kommit långt i sin utveckling. Kursspråket är svenska eller engelska. Är du intresserad av att arrangera en kurs? Maila då katrin.wallberg@ridkonst.nu så får du prisuppgifter och svar på dina frågor.

I kursbokningen hittar du information om vilka kurser som för närvarande är inbokade på andra orter och vem du ska vända dig till för mer information och bokning. Det är respektive kursarrangör som bestämmer kurspriser och tar emot anmälningar, så det är ingen idé att kontakta Katrin med sådana frågor.

Inbokade kurser på annan ort

 

Temakurser

Vid temakurserna djupdyker vi i ett ämne. Vi inleder med en ordentlig teorigenomgång som sedan omsätts i praktiska övningar. Genom att alla deltagare arbetar med samma övningar lär man sig mycket även av att se övriga deltagares arbete. Även som åhörare får man härigenom både teoretisk och praktisk kunskap.

Alla temakurserna är tre hela dagar, vanligtvis fredag – söndag.

09.00-10.00 Teori
10:30-13:00 Praktik
13.00-14.00 Lunch
14.00-15.00 Teori
15.30-18.00 Praktik

För närvarande finns följande fem temakurser att välja på:

 • Markarbete och akademisk longering steg 1
  Vill Du också lära Dig hur man utbildar hästen från marken? Kommunikationen med hästen sker främst via kroppsspråket, men detta kompletteras med att man dirigerar hästen med spöt. I den här kursen lär Du Dig och Din häst de signaler som guidar den i arbetet från marken.
 • Markarbete och akademisk longering steg 2
  I den här fortsättningskursen vidareutvecklar vi markarbetet och kommer in på avancerad longering. Fokus ligger på riktningen av kraften från bakbenen, bröstkorgsrotationen, samlingen och flödet i gångarterna.
 • Rida hästen fram till handen
  Det här är den kurs som nästan alla ryttare har behov av – oavsett nivå! ”Rikta hästen rakt och rid den framåt” sa Steinbrecht och det är fokus i den här kursen. För att hästen ska bära upp sig, komma fram till handen och vara mellan hjälperna krävs att den  välver sin hals och lyfter bröstryggen, böjer sig genom att länga sin yttersida och föra ytterbogen framåt och uppåt och att kraften från bakbenen riktas rakt.
 • Ryttarens sits
  Att inverka och kommunicera med hästen genom sin sits innebär så mycket mer än att bara slappna av. Målet med kursen är inte att bara kunna sitta på hästen utan att störa den, utan att även kunna forma hästen med sitsen. Rätt använd är sitsen ett mer kraftfullt verktyg än både tyglar och skänklar.
 • Hästens samling
  Under kursen kommer du att lära dig grunderna i arbetet som ska föra dig och din häst från den långa och låga formen mot en form där hästen lyfter sin bröstrygg, börjar sänka sin bakdel och lyfta sina bogar!

Helgclinics

Helgclinics har blivit den vanligaste utbildningsformen inom akademisk ridkonst. En helgclinic har oftast inget särskilt tema, utan varje ekipage får träna på det som just det ekipaget har behov av eller önskemål om. Det gör därför ingenting om deltagarna i en helgclinic är på väldigt olika nivå utbildningsmässigt. Vid kurserna kan det ingå både longering, markarbete, arbete vid handen, ridning och arbete på lång tygel.

Stephanie1

Alla ekipage rider var för sig och varje lektion är 30 minuter. Man rider tre lektioner var på en helgkurs. Dessutom innehåller en clinic 2-3 timmars teori per helg. Maximalt kan 8 ekipage delta i kursen, men utöver dessa kan fler delta utan häst. Man lär sig mycket även av att delta i teorin och titta på när övriga rider.

Upplägg för en helgclinic med Katrin Wallberg

Lördag:
09.00-13.00 Ridning 8 lektioner
13.00-13.45 Lunch
13.45-15.00 Teori
15.00-19.00 Ridning 8 lektioner

Söndag:
09.00-13.00 Ridning 8 lektioner
13.00-13.45 Lunch
13.45-15.00 Teori

 • Artikelarkiv

 • Webshop