Ryttarens corestabilitet

Varför är ryttarens coremuskler viktiga?

Jag tror att det är överflödigt att tala om att att alla mår bra av att ha en bra hållning, oavsett om man sitter på hästryggen eller inte. Den stora frågan är nog istället huruvida detta har någon betydelse för kvaliteten i ridningen eller inte. Ska sanningen fram så bryr sig hästen inte alls om vilka muskler ryttaren aktiverar. Men samtidigt ställer hästen ganska högra krav för att själv kunna bära upp sig. Hästen märker alla små förändringar i ryttarens tyngdpunkt, belastning, kraftriktning och skevhet.

 • Hästen vill ha en centrerad ryttare
  För att ryttaren ska vara centrerad krävs att bäckenet är neutralt (det vinklas varken framåt eller bakåt) och överkroppen är vertikal mitt över hästens rörelsecentrum.
 • Hästen vill inte ha någon skevhet
  All skevhet i ryttaren skapar en snedbelastning över hästen och en sned kraft som påverkar hästens rörelser. Detta innebär att ryttaren måste sitta med båda sina höfter i samma nivå och båda axlarna i samma nivå.
 • Hästen vill ha stabilitet utan spänning
  Det är inte tillräckligt att ryttaren slappnar av, eftersom avslappning oftast inte innebär stabilitet. Men ryttaren får inte heller vara spänd, eftersom den då inte kan följa hästens rörelser.

Det enda sättet att uppfylla de krav som hästen – med rätta – ställer på ryttarens sits är genom att aktivera sina coremuskler. När coremusklerna aktiveras så blir ryttarens ryggrad, höfter och axlar stabila samtidigt som muskeltonusen minskar i de ytliga musklerna. Därmed blir ryttaren balanserad, stabil och följsam på samma gång.

Ryttarens coremuskler

De flesta kan inte medvetet aktivera sina coremuskler. Men det positiva är att coremusklerna aktiveras automatiskt när ryggraden rätas ut och placeras i en form där man varken aktiverar ryggmusklerna eller magmusklerna. Man måste också hålla båda höfterna i samma nivå och båda axlarna i samma nivå.

 • Artikelarkiv

 • Webshop