Salto är nu till salu!

2015-05-15
/
by admin
/
Comments Closed
/

Salto är nu till salu!

2015-05-15
/ / /
Comments Closed

 

IMG_5854

Salto – spansk korsning med fin kropp och häftig färg

Salto är en valack på 151 cm, alltså en liten storhäst! Han är 50 % Appaloosa, 25 % P.R.E och 25 % Arab. Han är uppvuxen i Spanien och flyttade till mig i höstas. Då var han väldigt lite hanterad.

IMG_5820

Salto är en lyhörd och intresserad häst som är väldigt lätt att lära nya saker. Han har en fin kropp, kraftiga ben och oerhört fin benställning. Han är lätt i typen, men kommer nog att bli lite grövre än vad han är nu, eftersom han är ganska sent utvecklad.

Salto har tre fina gångarter med ett lätt och luftigt steg och lätt för samling. Han rör sig fint och går i bra balans i alla gångarter.

IMG_5761

Saltos resa under 7 månaders träning…

När Salto kom till mig från Spanien var han sutten på men helt outbildad. Han hade också kraftiga låsningar kring bäckenet, som pressade ut hans bakben åt sidorna och gjorde att han såg överbyggd ut. Jag trodde därför att jag hade köpt ett svårt och långsiktigt projekt…

IMG_5613

Salto visade sig vara oerhört lättlärd och förstod snabbt alla hjälper i markarbetet och longeringen. De första månaderna var det trots detta väldigt svårt att skapa en korrekt rörelse i hans rygg. Han hade anpassat hela sin muskulatur efter låsningarna kring bäckenet. Tack vare de fantastiska verktyg som finns inom markarbetet och longeringen i den akademiska ridkonsten kunde jag dock hjälpa Salto att förändra sitt rörelsemönster. Sakta men säker började han ändra sin muskulatur och känna sig alltmer bekväm och stabil i det nya sättet att röra sig på. Och i och med detta ändrade han även sitt utseende. När jag tittar på honom idag kan jag inte alls förstå hur jag kunde tycka att han såg överbyggd ut för ett halvår sedan. Han är ju helt proportionerlig och i det närmaste perfekt byggd!

IMG_5975

Helt plötsligt en dag insåg jag att Salto inte längre behövde min hjälp för att röra sig korrekt! Även om han reds helt utan formgivning, böjning och bröstkorgsrotation så strävade bakbenen in mot tyngdpunkten och rörelsemönstret var helt korrekt i alla gångarter. Då tog hans utveckling verkligen fart! Det kändes som att han från den ena dagen till nästa bara kunde allt som jag bad honom om. Nu märker jag verkligen hur lätt han har för sig. Första gången jag galopperade med honom hade han en rund och bärig galopp i bra balans. Första gången jag provade att samla honom gick han villigt och avspänt in i något som angränsar till halva steg. När motståndet i hans muskulatur försvann ändrade han också sitt temperament! Från att ha reagerat på saker i sin omgivning (framför allt ljud utifrån när han är i ridhuset) så blev han helt plötsligt lugn och trygg! Det är helt fantastiskt att träningen kan förändra en häst så mycket!

Miljöträning, lastträning mm

För att få en bättre helhet i Saltos utbildning har jag nu till slut kommit för för att lastträna Salto! Det var nog helt onödigt… Första lastningen tog ca 5-6 sekunder! Mitt fokus i träningen blev då att han skulle kunna gå sakta, stanna och starta när jag ber om det (oavsett om han är på väg in eller ut) och sänka huvudet. Han skulle nog utan problem ha kunnat lastas av ett barn.

IMG_6074 IMG_6077 IMG_6080

 

Jag känner mig som en “Ryttarus Giganticus” på denna häst…

Det är med stor sorg i hjärtat som jag erkänner för mig själv att Salto är alldeles för liten för mig. Han är perfekt för allt markarbete, men jag kan inte ha en häst enbart för att markarbeta. Självklart så rider jag honom också och jag är inte för tung för honom eller så, men min sits fungerar inte alls när jag sitter på en så liten och smäcker häst. Det största problemet är att mina ben är alldeles för långa för hans kropp.

IMG_5952

 

Nu är Salto redo för ett nytt hem

Jag ska erkänna en sak! Jag blev förälskad i en bild av Salto och köpte honom då osedd från Spanien… Det var kanske inte helt förståndigt… Om jag hade vetat att han var så liten (de spanska och de svenska centimetrarna är inte riktigt lika…) så hade jag aldrig ens funderat på att köpa honom.

IMG_5965

Nu är Salto en riktigt fin häst, som har fått en gedigen grundutbildning. Han är därför redo för ett nytt hem! Och här på Ridakademi Norr får han lämna plats till några föl och till mitt nya projekt – en cremellofärgad avelshingst (som ska bli pappa till nästa års föl)!

Comments are closed.

  • Artikelarkiv

  • Webshop