Välkommen Divina

2015-05-18
/
by admin
/
Comments Closed
/

Välkommen Divina

2015-05-18
/ / /
Comments Closed

Lång väntan

Olimpia var beräknad att föla den 12 april. Eftersom det fortfarande var snö kvar ute gjorde vi i ordning en stor fölningsbox på hela 18 kvm i stallet (vi tog alltså ut mellanväggen mellan två boxar). Där satte vi upp en webkamera och en telefon med övervakningsapp. Strax före beräknat datum började vi ha Olimpia inne på nätterna och jag ställde larmet på varje hel timme under natten för att kunna titta till henne.

IMG_0551

Man blir trött av att vara tjock! Då kan man till och med ligga ned och äta en stund…

Nätterna gick, och lite sömn blev det. Några dagar blev juvret mycket större och Olimpia såg stel ut i bakdelen, så då trodde jag att det var nära. Men efter några dagar försvann alla tecken och det var bara att fortsätta vänta och vaka. I slutet av april skulle jag vara borta nästan tre dagar för att delta i en workshop om ryttarens sits i Holland. Helt plötsligt närmade sig den resan med stormsteg och jag började oroa mig för att Olimpia skulle passa på att föla när jag var borta. Som tur var så hade de wifi på mitt hotell, så jag kunde fortsätta vaka från Holland… Men inte blev det något föl inte!

IMG_5305

Övervakning av fölningsboxen genom dubbla kameror! Här från hotellrummet i Holland.

Så den 3:e maj kunde jag glatt konstatera att Olimpia hade vaxproppar på spenarna när vi tog in henne på kvällen! Inatt skulle det alltså ske… Jag ökade på övervakningen till var trettionde minut, men … nej, det kom inget föl!. Nästa dag hade hon helt vit mjölk i spenarna och då kan det ju inte vara långt kvar. När natten gick mot sitt slut var Olimpia väldigt orolig i boxen. Hon kissade med några minuters mellanrum, travade till och med omkring lite i boxen och såg allmänt besvärad ut! Nu var det alltså dags… Men timmarna gick! Vi bestämde oss för att inte störa henne, utan hon fick stå kvar inne i boxen hela förmiddagen, men till slut gav vi upp och släppte ut henne. Det första hon gjorde var att galoppera genom hela hagen och sedan ställa sig lugnt och äta! Inget föl!

 

När man vänder ryggen till…

Jag fortsatte att vaka, men nästa natt var Olimpia helt lugn och det fanns inga tecken på att hon hade tänkt föla. Vi släppte därför ut henne som vanligt på morgonen. Vi fortsatte dock med att titta till henne med 30 minuters intervall. 09:15 stod hon lugnt och åt hö med sina kompisar och 09:45 stod hon i vindskyddet med ett litet svart föl liggandes bredvid sig… Vi missade alltså fölningen, men allt gick bra och hon kunde efter bara en liten stund resa sig upp och börja dia.

IMG_5448

Ett nyfött litet stoföl.

 

IMG_5453

Divina reser sig för första gången på sina långa, vingliga ben.

IMG_5460

Där är maten… smaskens!

Olimpia fick alltså ett svart (skimmel) stoföl den 6 maj 2015. Nu, en vecka senare, har fölungen fått namnet Divina. Hon är stor och kraftig, vilket säkert beror på att hon fick ligga kvar i den varma magen och växa nästan fyra veckor extra. Hon har en otrolig balans och kan redan alla de rörelser som vi bara drömmer om när vi tränar hästar. Jag tror att hon blir en riktig drömhäst.

Divina
Född 2015-05-06 kl. 09:30
Svart (skimmel)
u: Olimpia (P.R.E)
e: Pizarro (P.R.E)

IMG_4892

Divinas mamma Olimpia (här i en skolhalt).

IMG_1851

Divinas pappa Pizarro XI

Comments are closed.

  • Artikelarkiv

  • Webshop