Veckoelev hos Marius Schneider 4-8 juli 2016 – Del 6

2016-08-08
/
by admin
/
Comments Closed
/

Veckoelev hos Marius Schneider 4-8 juli 2016 – Del 6

2016-08-08
/ / /
Comments Closed

Förbättra ställningen i skritt och trav samt påbörja galopparbetet

Under den andra lektionen på torsdagen bad jag Marius att hjälpa mig med fler övningar för att förbättra ställningen, utan att först skapa en blockering i hästen. Den första övningen som jag då fick göra var att först skritta på en väldigt liten volt. Jag skulle hålla tyglarna 3+1 och spöt nedåtvinklat på insidan. Innerhanden (den som håller i kapsontygeln) skulle jag hålla ut från hästen (alltså in mot mitten av volten) för att visa hästen vägen in i böjningen mer än att sträcka den och dra hästens nos inåt. Stångtyglarna kunde jag vid behov ta lite mot utsidan för att hindra honom från att falla på innerbogen. Spöt kan vid behov förstärka vid innerbogen, på innersidan av halsen eller i skänkelläget. I den här övningen skulle vi på den lilla volten ha väldigt mycket böjning. Det intressanta var att Valioso så inte förböjde halsen, utan han längde fint sin yttersida och sökte sig in i böjningen. När vi hade böjningen på den lilla volten skulle jag öka volten och sedan med en svag sluta vända in framdelen och komma tillbaka in på den lilla volten igen. För att säkerställa att vi inte gjorde för stora förändringar hade Marius satt ut koner i ett kors, men en kon i mitten av cirkeln och två koner i varje ”hörn” av cirkeln. När jag ökade volten skulle jag gå runt en av de inre hörnkonerna och sedan i en svag sluta vända in till den lilla volten igen. Den här övningen vidareutvecklade Marius sedan till att vi efter att ha ökat volten runt en av de inre hörnkonerna skulle göra en vändning in i volten i sluta och byta varv. Hela vändningen skulle ske innan konen i mitten av volten. I höger varv gick det här bra, men i vänster varv blev han tung i vändningen. Då fick jag påbörja vändningen och därefter göra halt och ur halten be om ytterligare ett par stegs vändning.

IMG_2339

Marius har markerat mitten av volten med en kon (där Marius står). Volten har sedan fått fyra ”hörn” och varje hörn är markerat med två koner. Syftet med den här ”banan” är att man ska bli medveten om var hästen befinner sig på volten och kunna flytta hästen inåt och utåt på volten utan att den tappar balansen. Banan ger stor flexibilitet. Man kan gå utanför hörnkonerna, mellan dem eller innanför dem. Man kan också välja mellan att följa konerna på en rund volt eller använda dem som hörnmarkeringar i en carré.

IMG_2457

Anna-Clara för här Acacia mellan konerna och säkerställer att hon är lätt mellan tyglarna och varken glider inåt eller utåt på volten utan befinner sig i balans.

I trav fick jag jobba med en annan variant av samma övning. Jag fick då börja med att trava utanför de yttre hörnkonerna. När Valioso var mjuk på innertygeln skulle jag minska volten så mycket att jag kom mellan hörnkonerna. Därefter skulle jag välja ut ett hörn där jag minskade volten och gick innanför konerna och direkt därefter skulle jag föra ut honom så att han kom mellan konerna igen.

I galopp förenklades övningen ytterligare. Jag fick fatta galopp på den stora volten utanför hörnkonerna. När han var lösgjord på innertygeln på den stora volten skulle jag minska volten och rida mellan hörnkonerna. Eftersom han gärna går emot innertygeln i galopp så strävade han ut från volten. När jag skulle minska volten ville han kompensera det med att kasta sig på innertygeln. Resultatet blir då att det gick bra att gå mellan konerna i det första hörnet, men vid det andra hörnet var det lätt att han hamnade för långt inåt och gick rakt över eller innanför den inre konen. När jag korrigerade det höll han på att hamna utanför den yttre konen vid nästa hörn. Detta beror på att han undandrar sig tygeln i galopp. När man då försöker styra honom kastar han sig bort från tygeln och utslaget blir för stort. Övningen med konerna gör felet väldigt tydligt. När det går bra att galoppera mellan konerna kan man (liksom i trav) gå innanför den inre konen i ett hörn och efter det åter öka volten och fortsätta mellan konerna (men dit kom vi inte idag).

IMG_2494

Galopp i en hög och öppen form, men med mycket rundhet. När Valioso galopperar i en så här hög form brukar vanligtvis underhalsen komma fram, men här lyfter han bröstryggen mer och då bibehåller han rundheten även i den höga formen.

På fredagen värmde vi upp med en kombination av de tidigare övningarna (men nu utan de röda konerna). I skritt började vi med att länga yttersidan på en liten volt för att därefter bibehålla den böjningen och balansen på en stor volt. När han var helt i balans mellan tyglarna bytte jag böjning till en renvers och försökte bibehålla samma framåtsvingande skritt. När han var fin i renvers bytte jag böjning och gjorde direkt en vändning inåt (innanför cirkelns mittpunkt). Valioso var hela tiden mycket mer stabil än igår och lättare att föra mellan de olika positionerna och övningarna utan att det blev för mycket. Även traven var mycket stabilare idag.

IMG_2522

Valiosos hals utgör nu en perfekt fortsättning på hans kropp. Halsen är alltså lång och rak och han har fin ställning inåt. Det ger honom en bra balans mellan tyglarna och bakbenen svingar fram inunder honom. Detta gör att min vanligtvis så överrörliga häst känns riktigt stabil.

Fokus för lektionen låg sedan på galopparbetet. Först repeterade vi gårdagens övning. Det innebär alltså att fatta galopp på en stor volt och när hästen är balanserad på den stora volten minska den en aning (motsvarande att gå mellan konerna i gårdagens övning). Idag såg jag till att samla Valioso lite (och öka energin) i traven innan jag fattade galopp. I höger varv var han riktigt balanserad och ”i min sits” i galoppen, trots att tygeln var ganska lång. Han gick i en ganska öppen form, men var ändå lätt i framdelen och gick utan att trycka ut underhalsen. Vänster varv var fortfarande svårare, men inte lika svårt som igår.

Därefter fick jag en ny galoppövning att jobba med. Jag skulle börja med att trava på en liten volt, för att få honom böjd så att han länger ut sin yttersida och för fram ytterbogen. Därefter skulle jag föra ut honom på en stor volt och samla honom en aning och öka energin. I den lite mer samlade formen skulle vi gå in i en sluta. När slutan var bra skulle vi fatta galopp i slutan och direkt vända in framdelen i volten. I vänster varv låg fokus på att få med sig framdelen in i volten. Direkt när han svarade på detta skulle jag sakta av och berömma. I höger varv låg fokus istället på att inte vända in för snabbt, utan att vända in så sakta att han hela tiden var precis under min sits.

IMG_2471

Här är galoppen lite mer samlad, vilket krävs för att vi ska kunna vända in i volten.

Comments are closed.

  • Artikelarkiv

  • Webshop