Veckoelev hos Marius Schneider 4-8 juli 2016 – Del 8

2016-08-08
/
by admin
/
Comments Closed
/

Veckoelev hos Marius Schneider 4-8 juli 2016 – Del 8

2016-08-08
/ / /
Comments Closed

Ridning i damsadel

Skärmavbild 2016-08-08 kl. 09.40.18

Carina Dörfler lät mig prova hennes damsadel på Valioso! Det var fantastiskt roligt och vi var faktiskt ganska duktiga!

För 1,5 år sedan besökte jag Sabine Oettel. Jag hade då förmånen att få en lektion i damsadelridning på hennes högt skolade häst Jarl. Det var otroligt roligt och jag blev fascinerad av hur mycket man faktiskt kan inverka med sitsen trots att man sitter i damsadel. Mer information om mitt besök hos Sabine Oettel hittar du om du klickar på bilden.

IMG_4412

Efter den resan har jag letat lite efter en egen damsadel, men om många tycker att det är en djungel att köpa en “vanlig” sadel så är det faktiskt ännu svårare att köpa en damsadel. Ovansidan av sadeln ska ha mått som passar till ryttarens benlängd och undersidan av sadeln ska förståss både i längd, bredd och utformning passa till hästens rygg. Eftersom de flesta begagnade sadlarna finns i exempelvis Storbritannien så är det inte heller så enkelt att provrida en sadel. Jag har dessutom varit osäker på om någon av mina hästar är lämplig för ridning i damsadel. Jag har tänkt mig att den mest lämpliga hästen är en fysiskt stabil häst med ganska lång rygg (eftersom jag har långa ben och därför behöver en lång sadel). Valioso som är överrörlig och har ganska kort rygg passar inte riktigt in i den bilden.

När vi var hos Marius visade det sig att hans sambo Carina hade en damsadel. Den såg ut att kunna passa ganska bra på Valioso och även om den var lite för kort för mina långa ben så borde det fungera. Carina lät mig villigt prova sadeln på Valioso och hjälpte mig generöst både med inpassningen av sadeln och med en introduktion i vad jag skulle tänka på för att han skulle förstå mina hjälper.

IMG_2401

Carina Dörfler hjälper mig att passa in en damsadel på Valioso.

Den första utmaningen när man sitter i en damsadel är att hitta sin balanspunkt mitt över hästen. I början är det lätt att man vill sitta lite till vänster, för att det känns tryggare, men trots att man sitter snett är det viktigt att tyngdpunkten är mitt över hästen. Man ska också se till att hålla axlarna parallella med hästens bogar så att man bibehåller känslan av vad som är rakt. Carina hjälpte mig att hitta min hållning i damsadeln och från det utgångsläget skulle jag försöka att styra hästen enbart genom att titta i den riktning vi skulle gå. När jag var balanserad så fungerade det faktiskt! Det som förvånade mig mest var att Valioso inte blev mer vinglig och instabil nu när jag inte kunde rama in honom med sitsen. Istället blev han faktiskt lite stabilare än vanligt!

IMG_2414

Det gick lätt att hitta balansen i skritt på volt i båda varven.

Trav är inte så annorlunda än skritt. Den ända skillnaden är att man måste hitta travrörelsen i sitsen. Det kan därför vara enklast att börja med lite samlad trav så att man inte får för stora rörelser att följa med i.

IMG_2422

Traven var från början lite stötig och svårare än skritten, men efter en stund hittade jag travrytmen i sitsen och då kunde Valioso slappna av och följa mig så då blev det lugnt och behagligt.

Jag provade också att växla mellan att rida på volt och böjd rakt fram samt att göra öppna och sluta. Vänster skänkel använder man som vanligt, men höger skänkel ersätts av en stick som man använder i skänkelläget. I början kan därför vänster öppna och höger sluta kännas enklare än höger öppna och vänster sluta. Det är dock viktigt att man även hittar övningarna i sin egen sits. Eftersom man använder sticken som högerskänkel så bör man rida med enhandsfattning när man rider i damsadel. Man har alltså tyglarna i vänster hand och sticken i höger hand.

Carina blev nog lite inspirerad av mitt damsadelintresse, så efter att jag hade ridit Valioso i damsadel red hon en häst i damsadel. Det syntes tydligt att det inte var första gången, varken för henne eller för hästen!

IMG_2430

Efter att jag och Valioso hade provat oss fram visade Carina hur ridning i damsadel ska se ut. Stabilt, elegant och med fin bärighet.

Det enda problem som återstår nu är hur jag ska hitta en damsadel! Nu vet jag ju att Valioso faktiskt fungerar ganska bra för ridning i damsadel, så nu måste jag hitta mig en egen damsadel!

Comments are closed.

  • Artikelarkiv

  • Webshop